• جمعه 7 ارديبهشت 1403
  • الجمعة 18 شوال 1445
  • Friday 26 April 2024
فرهنگی

نکاتی برای دفاع از سمینار و رساله

   24 دی 1396  290

علی جودکی - در این مقاله ده نکته بسیار مهم برای دفاع از سمینار و رساله آورده شده که در بسیاری از موارد عدم رعایت آنان سبب مشکلاتی در ارایه خواهد شد. امید است دانشجویان گرامی با رعایت این گونه نکات بتوانند ارایه خود را به بهترین شکل انجام دهند. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.

خیلی از دانشجویان برای رساله شان زحمت زیادی می کشند ولی آن طور که شایسته است نمی توانند از آن دفاع کنند و با وجود به دست آوردن نتایج عالی در انجام رساله، نتایج خوبی در ارایه آن به دست آوردن نمی آورند. در ادامه، 10 راهنمایی برتر برای ارایه یک سمینار آورده می شود لطفا تا انتها با ما همراه باشید.

برنامه ریزی برای سخنرانی

1 مخاطبان خود را بشناسید

مطمئنا بین گفتگو با دانش آموزان دبیرستانی و ارایه در کنفرانس در دانشگاه تفاوت وجود دارد، قبل از ارایه با خود فکر کنید: چه کسانی در ارایه من حاضر می شوند؟ کدام یک از این افراد در این زمینه تحقیق می کند و زمینه کاری شان است؟ جواب به این سوال خیلی مهم است چرا که سختترین سوالات را افرادی می پرسند که بر موضوع اشراف دارند. اگر در ارایه شما جزییات زیادی وجود دارد و زمانی زیادی برای ارایه تمامی آنها ندارید از موضوع اصلی غافل نشوید. گاهی اوقات نیاز به فدا کردن برخی از جزییات خاص برای توضیح چیزهای مهم تر دارید.

2 تسلط بر موضوع

بر تحقیقتان تسلط داشته باشید. چه کاری انجام داده اید که هیچ کس دیگر انجام نداده است؟ به خاطر داشته باشید این به این معنی نیست که اگر کس دیگری کار شما را انجام نداده، کار شما ارزشمند است بلکه ممکن است دلیل خوبی وجود داشته باشد که هیچ کس دیگر آن را انجام نداده است! همانطور که تحقیق خود را معرفی می کنید، توضیح دهید که چرا آن را انتخاب کرده اید، همچنین توضیح دهید که چرا دیگران در زمینه شما وارد نشده اند. مهم تر از همه اینها نتیجه گیری است. یک نسخه پشتیبان از هر گونه ادعا با منابع یا نتایج آزمایش ها داشته باشید!

3 داستان تعریف نکنید

ارایه شما باید اسلاید به اسلاید و بخش به بخش جریان داشته باشد. و به گونه ای ارایه ندهید که احتمال داده شود که آزمایشاتتان را خودتان انجام نداده اید! در مورد این سوالات فکر کنید: نتیجه کلی کار شما چگونه بود و چگونه می توانید چیزهایی را که به نتیجه رسیدند، توضیح دهید؟

مخاطبانتان را با خود همراه کنید، در مورد نتایج تحقیقتان حق دارید که آنها را تمام و کمال ارایه دهید. اما اگر آزمایشات زیادی انجام داده اید، و زمان و حتی پول زیادی را صرف آزمایش ها کرده اید و دوست دارید تا همه موارد را بگویید از این نکته غافل نشوید که ممکن است زمان لازم در اختیار نداشته باشید، بنابراین از گفتن موارد کم اهمیت تر خودداری کنید تا بتوانید مطالب مهم تر را بهتر جا بیندازید.

4 جزییات هم مهم هستند

اگر نتایجی واقعا عالی برای گفتن داشته باشید، و هیچ توجهی به جزییات نداشته باشید، ممکن است مخاطبان خشمگین، ناراحت شوند و یا برای این نوع از ارائه برای آنان آزار دهنده باشد. به عنوان مثال:

  • برچسب محور های هر نمودار (با واحد) را درست استفاده کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که هر یک از تصاویر دارای مقیاس درست و برچسب مربوطه هستند. درست است که شما بر عکس اشراف دارید ولی همواره به خاطر داشته باشید که دیگران ممکن است از اطلاعات شما بی خبر باشند.
  • از اندازه، رنگ و فونت استاندارد دانشگاه استفاده کنید.
  • تمام برنامه های گرافیکی، نمودارها، تصاویر و غیره را با یک تنظیمات در سراسر ارائه خود بیاورید.

5 ارایه

در هر اسلاید مطمئن شوید که چیزی از قلم نیافتاده است. مشخصات کامل محور x و y نمودارها آورده شود. میتوانید در مورد چگونگی جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل نتایج و در مورد کنترل ها آنها صحبت کنید. قبل از این که به اسلاید بعدی بروید دوباره هدف اصلی اسلاید جاری را بگوید. مثلا از این آزمایش چه نتایجی به دست آورده اید و چه سوالاتی هنوز بی جواب مانده اند. این کار به شما کمک می کند تا مخاطب همواره با شما همراه باشند و سر رشته کلام از دستشان نرود. احتمالا شما بر هر قسمت از ارائه تسلط دارید، اما همواره باید نکات برجسته را به مخاطبان یادآوری کنید.

6 تمرین، تمرین، تمرین!

حتی زیبا ترین اسلایدها با منطقی آزمایشات و بهترین داده ها نمی توانند منجر به یک ارایه خوب شوند. اگر شما نمی دانید چه چیزی می خواهید بگویید و فقط می خواهید از روی اسلایدها روخوانی کنید، توصیه من به شما این است: تمرین، تمرین، تمرین!  می توانید قبل از ارایه چند بار آن را با صدای بلند بخوانید این کار را می توانید در هنگام راه رفتن، آشپزی کردن و ... انجام دهید.

اما مهمتر از همه اینکه در مقابل دیگران ارایه دهید و از آنان بخواهید تا مشکلات و نقایص را به شما بگویند. شما بایستی به چنان مهارتی دست یابید که در روزهای پیش از ارایه بتوانید بدون یادداشت ارائه دهید. برای این کار می توانید از نوشتن هم استفاده کنید البته لازم نیست که کلمه به کلمه حفظ کنید بلکه مفهوم را به شکل درست برسانید.

7 آخرین لحظات را هم از دست ندهید.

هدف از تمرین گفتگو، این است که از دوستان، همکاران آزمایشگاهی، به طور کلی از همکلاسی هایتان بازخورد بگیرید. اگر این تمرین را به تازگی شروع کرده اید و تاثیری ندید ناامید نشوید صبور باشید و تمرین را ادامه دهید. شما باید زمانتان را برای هماهنگی بین اسلایدها و صحبت کردن تنظیم کنید. معمولا یک جلسه تمرین رسمی را یک یا دو هفته قبل از ارایه ترتیب دهید. این کار به شما کمک می کند تا در زمانی کافی تغییرات را در اسلایدها ایجاد کنید، حتی ممکن است یک روز قبل از ارایه، بتوانید در یک ارایه آزمایشی نقاط ضعف های بسیاری را شناسایی کنید بنابراین هیچ وقت فرصت ها را از دست ندهید.

8 اتاق و تجهیزات ارایه را امتحان کنید.

گرچه، شما می توانید اسلایدها را از طریق لپ تاپ در دفتر استاد راهنمای تان ارایه دهید، اما برای دیگران نمی توانید همچین کاری انجام دهید. و نیاز به یک اتاق کنفرانس ضروری می باشد. از آنجا که هر اتاقی ممکن است دچار مشکل شود.  بنابراین نیاز است تا قبل از ارائه، اتاق کنفرانس آماده شود. تجهیزات را تست کنید تا در موقع ارایه دچار مشکل نشوید.

به عنوان مثال، به علت مشکل در اتاق کنفرانس و یا عدم اتصال لپ تاب و پروژکتور در یک سخنرانی ممکن است مشکلات زیادی در روز ارایه به بار آید. سوالی که اینجا باید از خودتان بپرسید این است که آیا این مشکلات باید در روز ارایه برطرف شوند؟

9 اعتماد به نفس داشته باشید.

در بسیاری از موارد کسی که تحقیقی را ارایه می دهد، بیشترین آگاهی را در مورد موضوع دارد. بنابراین راحت باشید و با اعتماد به نفس در مورد موضوع صحبت کنید. استادان و به ویژه کمیته پایان نامه (که احتمالا مقدار مناسب و معقولی در مورد موضوع شما می دانند) می توانند بوی ترس را احساس کنند شاید کوسه و حس بوی خون در آب مثال خوبی باشد! اجازه ندهید که آنها بدانند شما استرس دارید یا درباره قسمتی مطمئن نیستید. نگران نباشید، و اعتماد به نفستان را حفظ کنید..

10 من نمی دانم.

شما از موضوع تحقیق، تکنیک ها، آزمایش ها و داده هاتان اطلاع کامل دارید. اما ممکن است سوالاتی پرسیده شود که جواب آن را نمی دانید یا درمورد جواب آن مطمئن نیستید. بهترین توصیه اینجانب این است که هیچ گاه از جمله "من نمی دانم" نترسید.

حدس زدن و یا حتی بدتر از آن، دروغ گفتن می تواند اوضاع را بسیار بدتر کند. شما هرگز همه چیز را نمی دانید، بنابراین از گفتن این جمله ابایی نداشته باشید. چرا که گفتن حدسی جواب در خیلی از موارد غیرممکن است.

منبع؛ وبلاگ ترجمه تخصصی ایرانیان

برچسب‌ها

نظر دادن

تمام اطلاعات علامت گذاری شده با * را وارد نمایید. کدهای HTML مجاز نمی باشد.

پربازدیدترین اخبار

آخرین اخبار

  • کل اخبار
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سیاسی
  • فرهنگی

به ما اطمینان کنید

چون بر این رواق پنداری در خور عرضه شود و گونه ای سخن به میان آید که همه را نیک آید، پس بایستی آن عرضه را ثواب گرفت و چون محتسب بر احوال خود باشی، چراغ هدایت برگرفته ای و بدان راه ها که نا امن است، توانی گذر کردن. پس ابتدایی را محتسب و انتهایی را محتسب و همه و همه چون حساب کار خود گیرند، فعل نیک به انجام رسد، که حق نیز نیک بر احوال واقف است.

ما را دنبال کنید

اوقات شرعی

اذان صبح
طلوع خورشید
اذان ظهر
غروب خورشید
اذان مغرب

اطلاعات تماس