• شنبه 15 ارديبهشت 1403
  • السبت 26 شوال 1445
  • Saturday 04 May 2024
اجتماعی

خشک سالی

   05 آبان 1394  230

دکتر غیور – استاد دانشگاه - پديده خشک سالی اثرات منفی بزرگی بر منابع آب و محيطهاي وابسته به اين منابع مي گذارد که عموماً در برخي سالها خسارات جبران ناپذيری را سبب می گردد؛ اين خسارات در مناطق خشک که از ديدگاه اقتصادی  ساختار شکننده تری قرار دارند، نمود بيشتری يافته و اثرات منفي ماندگاری را از جهات مختلف بر جای می گذارند.

در اين ميان خشک سالي هواشناسي را مي توان سيگنال ظهور ديگر انواع خشک سالي تعريف نمود. پروژه حاضر به عنوان يک رسالت ملي در برداشتن گامي به سمت مديريت اين پديده در ايران است. سازمان ملل متحد هشدار داده است که اگر جهان به ميزان فعلي به مصرف آب ادامه دهد، تا سال 2025 بيش از دو ميليارد و 700 ميليون نفر در جهان با کمبود آب مواجه خواهند شد. براساس گزارش سازمان ملل در آينده اى نزديك ۳۱ كشور جهان با كمبود آب مواجه خواهند شد و نام ايران به عنوان يكى از بحراني ترين كشورهاى درگير كمبود آب در آينده برده مى شود

طليعه بحران هم اينك در چين، آفريقا، هند، تايلند، مكزيك، مصر و ايران نمايان شده است. رودخانه هاى اصلى دنيا شامل نيل در مصر، گنگ در جنوب آسيا، رود خانه زرد چين و كلرادوى آمريكا به شدت تهديد مى شوند. حتى ۳۳ رودخانه اصلى انگليس اكنون كمتر ازيك سوم آب دارند. كاهش آب رود دانوب نيز به صنعت گردشگرى و ماهى گيرى صدمه زده است. تحقيقات سازمان ملل حاكى از آن است كه منابع قابل استفاده آب ايران از ۲۰۰ ميليارد متر مكعب و در سال ۱۹۹۰ به ۷۲۶ تا ۸۶۰ ميليارد متر مكعب در سال ۲۰۲۵ كاهش خواهد يافت. سازمان هاى بين المللى هشدار مى دهند كه با افزايش جمعيت در ايران اين كشور در سال ۲۰۲۵ درگير بحران جدى آب خواهد بود. برداشتهاي بيرويه از منابع آبي كشور و خشكسالي هاي پرتكرار منجر به چيزي شبيه فاجعه در كشور را تداعي مي كند. در حال حاضر بسياري از دشتهاي كشور ممنوعه شده اند.

در اثر ذوب یخچال های قطبی اشعه خورشید بازتاب نمی کند بلکه به عمق دریاها نفوذ می کند و سبب گرم تر شدن زمین می شود. 30% از یخچال های قطب شمال در 30 سال اخیر ذوب شده اند. 80% از یخ قله کلیمانجارو ناپدید شده است و در نتیجه رودهای جاری شده از آن به خشکی گراییده اند. یخ های قله اورست بالاتر رفته و چرخه آب را بهم زده اند. بر اساس ذوب یخچال ها سطح آب دریاها بالاتر می آیند از طرفی 70%مردم دنیا در سواحل دریاها و اقیانوس ها زندگی می کنند که بالا آمدن آب باعث مهاجرت آنها می شود و باعث بی ثباتی خانواده ها می شود. گرم شدن هوا سبب افزایش آتش سوزی های جنگل ها می شود و در نتیجه آن کربن هوا زیادتر می شود. میانگین دمای پهنای گسترده اقیانوس آرام گرمسیری به عنوان یک شاخص مهم پیوند از دور و اثرگذار بر نوسان آب و هوای زمین طی سه ماه گذشته سال جاری (1394) حدود 1.8 درجه نسبت به نرمال و 1.1 درجه نسبت به دوره مشابه سال گذشته، گرم تر بوده که نشان دهنده برقراری فاز قوی و گرم انسو (النینو) می باشد. بنابراین شرایط جوی سال زراعی تازه کشور تا حدود زیادی نزدیک به شرایط آب وهوایی گرم و مرطوب بوده و هم چنان امکان رویداد ناهنجاری های شدید آب وهوایی در پهنه کشور وجود دارد. با توجه به شرایط رویداد النینوی نیرومند امسال، چشم انداز بارش طی پاییز 1394 به ویژه در بیش تر نقاط نیمه شرقی و شمالی کشور مناسب برآورد می گردد.

نکاتی در مورد پدیده خشک سالی در کشور ایران

1- خشک سالی؛ واقعیت سرزمین‌های خشک است نه بلای آن.

2-آنچه که خشک سالی را به مصیبت بدل می‌سازد، نبود باران نیست؛ نادانی است.

3-  فقر مدیریتی بیشتر از فقر اقلیمی می‌تواند وخامت خشک سالی را افزایش دهد.

4- برتری دادن به مدیریت ریسک نسبت به مدیریت بحران؛ مهم ترین عامل مهارکننده‌یخشک سالی است.

5- آنچه که از خطر خشک سالی می‌کاهد، چیدمان توسعه بر اساسخواهش‌های بوم‌شناختی سرزمین است

6- خشک سالی تهدیدی است که می‌تواند به فرصتبدل شود، اگر یادمان باشد که ما در سرزمینی خشک زندگی می‌کنیم.

7- در جهانامروز وجود یا عدم وجود خشک سالی، دلیلی بر ثروتمند بودن یا فقر کشورها‌ی متأثر از آنبه شمار نمی‌رود.

8- برای غلبه بر خشک سالی باید به پیش‌گیری بها داد نه بهدرمان؛ باید مدیریت غیرسازه‌ای را اولویت داد نه مدیریت سازه‌ای‌ را.

9- هرچقدر میزان وابستگی معیشتی به سرزمین کاهش یابد، آسیب‌پذیری آن نسبت به رخدادخشک سالی نیز کمتر خواهد شد.

10-حرکتدر مسیر استحصال انرژی‌های نو، نشانه‌ی تبدیل «تهدید» خشک سالی به «فرصت»است.

11-آنچه که تمدن‌ها را در طول تاریخ به زوال کشانده است، خشک سالی نیست؛بلکه آزمندی و نادانی مردمانی است که بر آن تمدن‌ها حکومت می‌  کردند.

12-برایحکومت بر طبیعت، باید از قوانین آن پیروی کرد

13- هر چه خسارت خشک سالی درکشوری بیشتر باشد، نشان‌دهنده‌ی کم‌رنگ‌بودن آموزه‌های آمایش سرزمین است.

14- مملکتی که کاربری‌هایش بر بنیاد آمایش سرزمین سامان نیافته باشد، خشک سالی برایشکابوسی جان‌فرساست.

 

15- خطر مدیرانی که برای درمان خشک سالی چشم به آسماندارند؛ بیشتر از خشک سالی است

نظر دادن

تمام اطلاعات علامت گذاری شده با * را وارد نمایید. کدهای HTML مجاز نمی باشد.

پربازدیدترین اخبار

آخرین اخبار

  • کل اخبار
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سیاسی
  • فرهنگی

به ما اطمینان کنید

چون بر این رواق پنداری در خور عرضه شود و گونه ای سخن به میان آید که همه را نیک آید، پس بایستی آن عرضه را ثواب گرفت و چون محتسب بر احوال خود باشی، چراغ هدایت برگرفته ای و بدان راه ها که نا امن است، توانی گذر کردن. پس ابتدایی را محتسب و انتهایی را محتسب و همه و همه چون حساب کار خود گیرند، فعل نیک به انجام رسد، که حق نیز نیک بر احوال واقف است.

ما را دنبال کنید

اوقات شرعی

اذان صبح
طلوع خورشید
اذان ظهر
غروب خورشید
اذان مغرب

اطلاعات تماس